Poppers και sex – Όλα όσα πρέπει να ξέρεις 

poppers

Τι είναι

Τα poppers είναι δημοφιλές ναρκωτικό το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως για την σεξουαλική διέγερση και απόλαυση.
Η σύστασή του αποτελείται κυρίως απο νιτρικό άμυλο (γι’ αυτό και η επίσημη τους ονομασία είναι νιτρώδες αμύλιο). Κάποιες φορές περιέχουν νιτρικό βουτύλιο ή ακόμα και κυκλοεξύλιο, ισοπεντύλιο και νιτρικό ισοαμύλιο τα οποία αποτελούν δυνατές χημικές ουσίες.
Είναι πολύ εύφλεκτο διαυγές ή κίτρινο υγρό με γλυκό άρωμα, μοιάζει με εκείνο των δυαλυτών όταν είναι φρέσκο. 
Όταν όμως δεν είναι μυρίζει σαν βρώμικες κάλτσες. 
Συνήθως βρίσκονται συσκευασμένα σε γυάλινη κάψουλα ή φιαλίδιο και ο χρήστης είτε σπάει, είτε βγάζει το πώμα για να απελευθερώσει της αναθυμιάσεις.
Οι αναθυμιάσεις εισπνέονται συνήθως απευθείας από το μπουκάλι. 
Πωλούνται σε sex shops, clubs, bars, σε κάποια καταστήματα ρούχων και δίσκων με ταχυδρομική παραγγελία ή από το διαδίκτυο. 

Ιστορική διαδρομή

Η χρήση του νιτρώδους αμύλου χρησιμοποιήθηκε αρχικά για ιατρικούς και φαρμακευτικούς σκοπούς αφού ανακαλύφθηκαν τα οφέλη του το 1859.
Από το 1960 και μετά και μόλις το νιτρώδες αμύλιο απομακρύνθηκε από την γενική κυκλοφορία, στην αγορά άρχισε να διακινείται το βουτυλικό αμύλιο το οποίο κυκλοφορούσε ως αποσμητικό χώρου για να παρακάμπτει τους νόμους. Οι κατασκευαστές βρήκαν και πάλι τρόπο να παρακάμψουν τους νόμους αλλά τελικά στις ΗΠΑ απαγορεύτηκαν όλα τα προϊόντα με βουτυλικό αμύλιο το 1988.
Το Κογκρέσο το 1991 θέσπισε τις πωλήσεις όλων των νιτρωδών παράνομες.
Από τότε έως και σήμερα η παραγωγή, η διάθεση και η πώλησή τους είναι παράνομη. 
Η ψυχαγωγική χρήση των poppers έγινε δημοφιλής στην δεκαετία του 1950 στους κύκλους του θεάματος των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας.
Οι πρώτοι που υιοθέτησαν την χρήση ήταν η ομοφυλόφιλοι. Οι οποίοι ανακάλυψαν τις μυοχαλαρωτικές ιδιότητες των poppers, που διευκολύνουν το πρωκτικό σεξ και παράλληλα παρατείνουν την διάρκεια του οργασμού. 
Τα poppers χρησιμοποιούνται επίσης και για να προσφέρουν ευφορία σε πάρτι. Το 1970 είχε την τιμητική του στις ντισκοτέκ των ΗΠΑ. Εκεί πέρασε στην ντίσκο και αργότερα στην ρέιβ σκηνή της Ευρώπης, πολλές φορές συνδιαστικά και με άλλες ναρκωτικές ουσίες.

Η χρήση

Η χρήση γίνεται είτε εισπνεόμενα, είτε κάποιοι χρήστες επιλέγουν να βουτούν το τσιγάρο τους στην ουσία και μετά να εισπνέουν βαθειά μέσα από το τσιγάρο.
Κάτι το οποίο αυξάνει την επικινδυνότητα του καθώς η χημική σύσταση των poppers το καθιστά εύφλεκτο.
Αν και τυπικά δεν πρόκειται για διεγερτικό, όλα τα νιτρώδη άλατα έχουν παρόμοια δράση με τα διεγερτικά.
Διαστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία και κατά συνέπεια υπάρχει αυξημένη ροή αίματος στο κεφάλι.
Η επίδραση της εισπνοής των αναθυμιάσεων είναι σχεδόν ακαριαία και διαρκεί πολύ λίγο. 
Οι χρήστες αναφέρουν ότι “κάνουν κεφάλι” και αισθάνονται πως ο χρόνος κυλά πιο αργά. 
Όταν η χρήση γίνεται για την σεξουαλική ευχαρίστηση, τότε οι χρήστες αναφέρουν πως η αίσθηση διάρκειας του οργασμού ήταν μεγαλύτερη και δεν επιτρέπει την πρόωρη εκσπερμάτιση. 
Επίσης, τα poppers χαλαρώνουν τους πρωκτικούς μύες κάνοντας πιο εύκολη και ανώδυνη την πρωκτική διείσδυση. 
popper

Παρενέργειες

Οι πιο συχνές και άμεσες παρενέργειες είναι η ζαλάδα, ο έντονος πονοκέφαλος, η ναυτία, ο εμετός και το αναψοκοκκίνισμα στο πρόσωπο και στο λαιμό. 
Σε περίπτωση κατάποσης μεγάλης ποσότητας (αντί για εισπνοή αναθυμιάσεων) μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια των αισθήσεων. Έχουν παρατηρηθεί και θάνατοι εξαιτίας της απώλειας αισθήσεων. 
Τα νιτρώδη άλατα προκαλούν μείωση του οξογόνου στο αίμα, αυτό οδηγεί στην μεθαινοσφαιριναιμία.
Τα συμπτώματα αυτής μοιάζουν με εκείνα της οξείας αναιμίας.
Γι’ αυτό, όποιος έχει ιστορικό αναιμίας μπορεί να κινδυνεύσει με την χρήση poppers. 
Χρήστες έχουν χάσει τις αισθήσεις τους μετά την χρήση διότι υπέβαλαν τον εαυτό τους σε έντονη φυσική δραστηριότητα, όπως χορός ή τρέξιμο.
Τα poppers αυξάνουν την πίεση του ματιού και σίγουρα αντενδείκνυται σε πάσχοντες με γλαύκωμα. 
Το νιτρώδες αμύλιο σε συνδυασμό με άλλα ναρκωτικά όπως Έκσταση, LSD κλπ μπορούν να επιφέρουν επικίνδυνες και απρόβλεπτες συνέπειες στον χρήστη. 
Το Viagra αν καταναλωθεί με τα poppers είναι πιθανό να δημιουργήσει προβλήματα στον χρήστη όπως να λιποθυμήσει λόγω χαμηλής αρτηριακής πίεσης. Σε ακραίες περιπτώσεις να πάθει εγκεφαλικό. 
Η χρήση των poppers σχετίζεται με τον αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης του HIV. Καθώς υπερδιπλασιάζει την πιθανότητα κάποιου να κολλήσει HIV κατά το παθητικό πρωκτικό σεξ.
Κατά πάσα πιθανότητα επειδή αυξάνουν τη ροή του αίματος στους πρωκτικούς ιστούς, κάνοντάς τους πιο ευάλωτους στη μόλυνση.
Τα στοιχεία έως τώρα δείχνουν ότι δεν αυξάνει τις πιθανότητες να κάνει κάποιος σεξ χωρίς προφύλαξη. 

Στοιχεία μελέτης

Μια μελέτη το 2007 αναφέρει πως τα poppers είναι σχετικά ασφαλή. Τα κατέταξε στην 19η θέση ανάμεσα σε 20 ναρκωτικά που έχουν την επίδραση να προκαλούν εξάρτηση και σωματική βλάβη. 
Παρόλα αυτά, το περασμένο έτος μια μελέτη έδειξε πως η νοθεία των διαλυτών στα poppers τα μετρατρέπει σε μη poppers κι’ αυτά τα νόθα σκεύασματα μπορούν να προκαλέσουν μέχρι και ζημιά στην όραση κάποιων χρηστών.

Εν κατακλείδι

Με τα poppers νιώθεις “high” –  “φτιαγμένος” και δημιουργεί διαφορετική διάθεση στο σεξ, όμως χρειάζεται φειδώ και πλήρεις υπακοή στις γενικές οδηγίες για να μην καταλήξει σε μια δυσάρεστη εμπειρία.
Άνθρωποι με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό θα πρέπει να το αποφύγουν.
Όσοι το τολμήσουν θα πρέπει να γνωρίζουν πως χρειάζεται σύνεση και λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για να αποφευχθούν όσο το δυνατόν δυσάρεστες παρενέργειες για τους χρήστες.
Search